di sini dikongsikan cara memasak mi bandung sendiri di rumah...
cubalah....
Mi kuning
1/2 kg daging bertulang
1/2 kg udang
150 gm sawi
150 gm tauge
150 gm kubis
4 biji telur
5 biji cili merah
1 biji tomato
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar minyak
6 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
1 pokok daun bawang
1 pokok daun saderi
2 keping tauhu
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bersihkan daging dan udang, kemudian rebus bersama garam. Apabila masak, toskan dan simpan air rebusan. Potong daging dan udang sebesar. Hiris kubis dan potong sawi. Hiris tomato bulat-bulat, daun bawang, daun saderi. Potong cili merah nipis-nipis. Hiris bawang dan goreng. Tumbuk bawang putih. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih. Apabila kuning masukkan cili mesin. Kacau selama 2 minit. Masukkan air rebusan dan kacau selama 1 minit. Masukkan kubis, sawi, tauge, tauhu dan mi. Masukkan sos tomato, garam, gula dan kacau rata-rata sehingga mendidih. Apabila menghidang, taburkan telur potong, cili merah, tomato potong, daun saderi, daun bawang dan bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan